tisdag 15 september 2009

Svamppaj

Ger 4 portioner.

* 3 dl vetemjöl
* 100 g smör
* 2-3 msk vatten
* 1 st gul lök, stor
* 400-500 g svamp, färsk (kantareller, blandsvamp l. champinjoner)
* 2 msk smör
* 1-2 st vitlöksklyftor
* 1 dl persilja, hackad
* 1 tsk timjan
* 1 dl vispgrädde
* 2 dl ost, riven

1. Hacka samman mjöl och smör till grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Klä en pajform med degen och ställ den i kylskåpet cirka 30 minuter.

2. Skala och hacka lök. Ansa och skölj svampen. Skär den i mindre bitar.

3. Fräs lök och svamp i smör på medelstark värme tills vätskan från svampen kokar in och svampen får färg. TIllsätt krossad vitlök, persilja och timjan. Häll på grädden och koka cirka 5 minuter.

4. Förgrädda pajdegen i 225 grader cirka 10 minuter.

5. Fördela svampfyllningen i pajformen och strö över osten. Grädda tills osten smälter och får färg (tar 15-20 minuter).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar