tisdag 22 september 2009

Frasigt fransktbröd


Ingredienser

* 25 g margarin
* 5 dl vatten
* 50 g jäst
* 1,5 tsk salt
* 13-14 dl Vetemjöl


Gör så här:

1. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till 37º (fingervarmt).
2. Finfördela jästen i en degskål. Häll degspadet i skålen och rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ca 5 min i assistent, för hand något längre. Ta i så mycket mjöl att degen släpper skålen.
4. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
6. Formfranska: Dela degen i två delar och forma dem till släta längder. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt eller i smorda 1,5-liters avlånga formar. Småfranska: Dela varje längd i 15 bitar och rulla dem till bullar.
7. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min till dubbel storlek.
8. Pensla bröden med vatten och grädda.
9. Formfranska: Nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 min
10. Småfranska: Mitt i ugnen i 225º, ca 10-12 min
11. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan frasig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar