lördag 25 september 2010

Maletkött paj

Du behöver

Pajdegen:
* 200 gram vetemjöl
* 125 gram smör
* 2 msk vatten

Fyllningen:
* 3 ägg
* 3 dl mjölk eller grädde
* 3 dl riven ost (gärna lite lagrad)
* 300-400 gram nötfärs
* 1 gul lök
* 2 vitlöksklyftor
* 1 dl tomatpuré
* två tomater
* oregano
* salt
* peppar
* riven ost

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.

Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Stek upp köttfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt koka ihop. Låt puttra ett par minuter på svag värme och krydda upp med salt, peppar och oregano.

Låt köttfärsen svalna. Skär undertiden tomaterna i skivor.

Blanda stanningen med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med tomatskivorna.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost. Grädda klart så osten får fin färg. Lägg på lite oregano innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar